Rautakauden Birckala

Reipin alue, Pirkkala 6.-7.7.2024

Tervetuloa rautakauden Birckalaan!

Aiemmin Pirkkalan Muinaismarkkinoina tunnettu historiatapahtuma Rautakauden Birckala ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja Pirkkalan omasta esihistoriasta, Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä.

Tapahtuman ohjelmassa on työpajoja, taistelunäytöksiä, muinaisia kädentaitoja, opastettuja kierroksia, asiantuntijaluentoja ja muinaismusiikkia. Esiintyjät, elävöittäjät ja markkinamyyjät pukeutuvat ajan hengen mukaisesti ja markkinoilla myydään vain luonnonmateriaalista valmistettuja käsintehtyjä tuotteita.

Tapahtuma on avoinna yleisölle

La 6.7.2024 klo 10–17
Su 7.7.2024 klo 10–16

Reipin alue
Museotie 9, 33980 Pirkkala

Tapahtuma on ikärajaton ja pääsymaksuton.


Ohjelma

Lauantai 6.7.2024

Esiintymislava

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Sepän pajan pelto

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Reipin sauna

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Opastetut kierrokset

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Työpajat ja näytökset

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Sunnuntai 7.7.2024

Esiintymislava

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Sepän pajan pelto

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Reipin sauna

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Opastetut kierrokset

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Työpajat ja näytökset

Ei tulevia tapahtumia tapahtumat.

Info

Ruokaa ja juomaa

Reipissä on tarjolla rautakautisia herkkuja moneen makuun erilaiset ruokavaliot huomioiden. Myynnissä on ruoka-annoksia sekä suolaisia ja makeita kahvilaherkkuja.

Maksuvälineet

Reipissä ei ole pankkiautomaattia. Osalla markkinamyyjistä on korttimaksumahdollisuus, mutta mukaan kannattaa varata riittävästi käteistä rahaa. 

Vesi

Vettä voi hakea omiin astioihin Reipin kylätalon ulkohanasta. Muinaismarkkinoiden ruokamyyjillä on myös vesipulloja myynnissä. 

Infopiste

Tapahtuma-alueella on infoteltta, josta saa tietoa ohjelmasta ja tapahtuma-alueesta sekä tapahtuman käsiohjelman ja kartan. Infopisteestä voi tiedustella myös löytötavaroita.

WC

Tapahtuma-alueella on useita käymälöitä ja yksi esteetön käymälä. Käymälöiden sijainnit on merkitty aluekarttaan. 

Esteettömyys

Reipin alueen kulkuväylät ovat pääosin sorapohjaista tiestöä ja epätasaista nurmialuetta. Osa tapahtuma-alueesta sijaitsee peltoalueella. Reipin tapahtuma-alue ei ole esteetön.

Ensiapu

Tapahtumassa päivystää Suomen Punaisen Ristin Pirkkalan osasto. Ensiaputeltan sijainti on merkitty aluekarttaan.

Eläimet

Tapahtumakävijät eivät saa tuoda tapahtuma-alueelle koiria tai muita lemmikkieläimiä. Huomioithan, että alueella on tapahtumaan liittyviä eläimiä, muun muassa lintuja ja lampaita.

Löytötavarat

Tapahtuman aikana löytötavaroita voi tiedustella infopisteestä. Tapahtuman jälkeen löytötavarat viedään Pirkkalan kunnan asiointipisteeseen noudettavaksi (Pirkkalan kunnanvirasto Tiima, Viistokuja 3, Pirkkala). Löytötavaroita säilytetään asiointipisteessä elokuun alkuun asti, jonka jälkeen löytötavarat luovutetaan Pirkanmaan Löytötavaratoimistolle (Suvantokatu 10, Tampere).

Saapuminen alueelle

Reipin alue sijaitsee noin 6 km Pirkkalan keskustasta, Anian rantatien varressa. Tapahtuma-alueelle johtaa yksi tie. Reipin alueen kulkuväylät ovat pääosin sorapohjaista tiestöä ja epätasaista nurmialuetta. Osa tapahtuma-alueesta sijaitsee peltoalueella. 

Pyörällä

Pirkkalan keskustasta Reippiin kulkee pyörätie. Kauniin maalaismaiseman läpi kulkevan reitin varrella on useita nähtävyyksiä mm. Sikojoki, Pirkkalan Vanha kirkko, Hiidenmäen Neulakaivo ja Tursiannotkon muinaisjäännösalue. 

Tapahtuma-alueella on erikseen merkitty pyöräparkki. 

Julkisilla

Pirkkalan keskustaan Suupantorille pääsee Tampereelta suoraan Tampereen Kaupunkiliikenteen busseilla.  Katso bussiaikataulut Nyssen verkkosivulta nysse.fi. Suupantorilta matkaa voi jatkaa maksuttomalla yleisökuljetuksella Reippiin.

Maksuton yleisökuljetus

Etäpysäköinnistä Pirkkalan jäähallilta ja Pirkkalan keskustasta Suupantorilta Reippiin ja takaisin on järjestetty maksuton yleisökuljetus. Bussi ottaa matkustajia kyytiin myös tietyiltä pysäkeiltä matkan varrella.

Pysäkit

  • Pirkkalan jäähalli (Lentoasemantien varrella Pirkkalan jäähallin puolella tietä)
  • Pirkkala (Suupantorilla Salen päädyssä, torin puolella tietä)
  • Solja
  • Kyösti
  • Kirkonkylän koulu
  • Vanhakirkko
  • Kranaatinmäki
  • Reippi

Reipissä bussi jättää yleisön Reipin pysäkille Anian rantatien varteen, josta on noin 300 metrin kävelymatka tapahtuma-alueelle.

Huomioitahan, että bussit eivät ole esteettömiä. Bussin tavaratilassa voi kuljettaa esimerkiksi lastenvaunuja ja rollaattoreja.

Yleisökuljetuksen aikataulu
Lauantai 6.7. klo 9.30–17.15
Sunnuntai 7.7. klo 9.30–16.15

Bussit kulkevat noin 15 minuutin välein.

Autolla

Reipin alueella on rajoitetusti pysäköintipaikkoja, joten autolla saapuvia suositellaan jättämään auto parkkiin etäpysäköintialueelle tai Pirkkalan keskustaan ja saapumaan maksuttomalla yleisökuljetuksella paikalle.

Pysäköinti Reipissä

Reipin alueella pysäköintipaikat ovat pellolla ja paikkoja on rajoitetusti.

Inva-pysäköinti on järjestetty Reipin museon lähimmälle P-alueelle. Inva-korttia näyttämällä liikenteenvalvojat ohjaavat auton oikealle P-alueelle.

Pysäköintialueiden täytyttyä voimme ottaa alueelle autoja paikkojen vapautuessa.

Pysäköinti on kielletty Anian rantatien oikeassa reunassa Kierikantien risteyksestä Leukuntien risteykseen. Muille alueille voi pysäköidä omalla vastuullaan tieliikennelain mukaisesti. Huomioithan, että alueella kiertää pysäköinninvalvoja. Suosittelemme pysäköintiä etäpysäköintialueella ja Pirkkalan keskustassa.

Etäpysäköinti

Pirkkalan jäähalli, Takamaantie 1, 33960 Pirkkala

Etäpysäköintialue on Pirkkalan jäähallin pihassa. Lisäksi Pirkkalan keskustasta Suupantorin läheisyydestä löytyy maksuttomia parkkipaikkoja.

Maksuton yleisökuljetus ottaa tapahtumakävijöitä kyytiin Pirkkalan jäähallilta noin 15 min välein.

Kartta

Käsityöläisten markkinat

Birckalan markkinoilla myydään vain luonnonmateriaaleista valmistettuja, käsintehtyjä tuotteita. Myyjien viikinkiteltoilta löytyy vaatteita, koruja, keramiikkaa, luonnonkosmetiikkaa ja paljon muuta! 

Historia ja muinaistekniikka

Takomo Hukkarauta
Takomo Hukkaraudan teltalta löydät Tursiannotkon löydöistä tehtyjä ennallistuksia, terätyökaluja sekä koruja.

hukkarauta.fi

Iltahämärä
Iltahämärä on yhden miehen hopeasepänalan paja, joka valmistaa tuotteita koruista käyttöesineisiin vahvasti historiaa ja perinteitä kunnioittaen.

instagram.com/northernsparkforge

Wästikivi
Luonnon teroituskivi Suomen kallioperästä, joilla jo esi-isät ovat teroitelleet karhunkeihäitään, kirveitään, puukkojaan ja muita teräaseita. Nykypäivän keittiössakin erinomainen apuväline tylsyyttä vastaan. Wästikiveltä löytyy myös tuotteita luonnolliselle kauneudelle.

wastikivi.fi

Osuuskunta Villapakka
Osuuskunta Villapakka on pieni joukko käsityöntaitajia, tapahtuma-ammattilaisia ja monitoimi-ihmisiä. Osuuskunnan teltalta löytyy korkealaatuisia luonnonkuitukankaita muinais- tai nykyajan pukuihin, hattulalaisia tinakoruja ja keramiikkaa historiahengessä sekä mukavia pieniä tarvikkeita ja viemisiä kotiin ja lahjaksi, mm. viikinkihelmiä, solkia, saksia, kinnasneuloja ja lautanauhoja.

villapakka.fi

Suomen Värjärikilta
Suomen Värjärikilta ry:n paikallisjärjestö Pirkanmaan Tuomi on luonnonvärjäykseen keskittynyt yhdistys. Värjärien teltalla pidetään työnäytöksiä villalankojen värjäyksestä luonnon kasveilla ja keittellään värejä puupadoilla. Värjärit vastaavat kysymyksiin luonnonväreistä ja erilaisista värjäystavoista.

varjarikilta.fi

Heraldica
Heraldica valmistaa historiallisia vaatteita ja asusteita sekä nahkaisia nuoliviiniä perinne- ja ratsastusjousiammuntaan.

heraldicashop.fi

Hiiden Nahka
Hiiden Nahka valmistaa nahkatöitä ja asusteita pääsääntöisesti kasviparkitusta nahasta, joka kuvioidaan, ommellaan ja värjätään käsin. Työt saavat vaikutteensa historiallisista asusteista, kansantaruista ja symboliikasta.

instagram.com/hiiden_nahka

Hannele Albertintytär
Hannele Albertintytär saapuu Puumalasta kangaspuissa kudottuine pellava- ja villatuotteineen. Hänen myyntiteltastaan löytyy myös neulomiseen, kinnasneulatöihin ja pirtanauhankudontaan sopivia suomalaisten alkuperäislammasrotujen villoista kehrättyjä lankoja.

hannelerusila.fi

Handy Archery
Handy Archery pyrkii palvelemaan sekä aloittelevia että edistyneitä jousiampujia ja pieniä miekkahaastajia, joilla on hyvä mielikuvitus. Teltalta löytyy myös pieni nurkkaus, jossa on aikakausi- ja teemakoruja myynnissä.

handy.ee

Vikingmarket
Vikingmarket myy historiallisia esineitä elävöittäjille ja historian harrastajille. Valikoimaan kuuluu mm. koruja, juomasarvia, aseita ja panssareita. Vikingmarketilta löytyy aina uusia historiallisia tuotteita, joita ei ole aikaisemmin nähty myynnissä.

vikingmarket.eu

Taivaannaula
Taivaannaula on vuonna 2007 perustettu poliittisesti sitoutumaton järjestö ja yhteisö, jonka tavoitteena on pitkäikäisen suomalaisen perinnekulttuurin ja henkisen perinteen säilyttäminen ja elävänä pitäminen, mukaan lukien kansanperinteen tuntemien pyhien luonnonpaikkojen suojeleminen. Taivaannaulan teltalta löytyy kansanperinteeseen liittyvää kirjallisuutta ja tekstiilejä.

www.taivaannaula.org

Smou Crafts
Käsityötaiteilija Smou Crafts saapuu Rautakauden Birckalaan kutomaan ja myymään lautanauhatekniikalla valmistettuja vöitä ja hihnoja. Tämä muinaistekniikan artesaani hyödyntää nauhoissaan mm. Suomen rautakautisista hautalöydöistä ennallistettuja kuvioita. Materiaalina tuotteissa toimii pääosin lampaanvilla, pellavalanka ja kasviparkittu nahka.
Smou Craftsin kojulla voit seurata lautanauhan kutomista ja tehdä omaperäisiä löytöjä.

art-safari.org/smou

Korpin Sisar
Haluatko tietää tulevaa vai ymmärtää mennyttä? Korpin sisarelta voit kysyä vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin tai neuvoja uuden polun valintaan. Korpin sisar tekee tulkintoja intuitiivisesti henkimaailmaa kuunnellen. Kojulta löydät myös samaanirumpuja, unisieppareita, koruja ja muuta mystistä.

univeraja.fi/Tarot

Maakari-Täti Monica
Muinaistekniikalla kudottuja lautanauhoja. Materiaaleina villa, puuvilla ja silkki.

facebook.com/kodittomat.nallet.3

Näpertimö
Todellista käsityötä minikokoisista tuohikoreista pajukoreihin ja puunkantokoreihin. Puulusikoita, lastoja, kraakkuluutia, ketun ja supin nahkoja yms. Laadukkaat puuastiat.

Odin’s Spear
Odin’s Spear valmistaa ja myy käsintehtyjä ennallistuksia historiallisista esineistä, mm. kirveitä, miekkoja, keramiikkaa sekä puisia astioita ja aterimia.

Trollcave Jewellery
Viikinkiajan korut, soittimet ja tarvikkeet historian elävöitykseen.

etsy.com/shop/Trollcave

Akkanaakka
Muinaistekniikan artesaaniosuuskunta.

instagram.com/akkanaakka/

Vaatteet ja korut

NORFRÍÐ Crafts
Pohjoinen kauneus: Muinaisen skandinavian inspiroimat, uniikit, käsinvalmistetut vaatteet, asusteet ja korut, pääosin kierrätetyistä materiaaleista. 

facebook.com/norfridcrafts

House of Simone
House of Simone valmistaa kesäpäivän maisemissa Kangasalla aidosta nahasta käsin muotoiltuja uniikkikoruja ja kodin piensisustustuotteita.

facebook.com/house.of.simone

Helvie
Satumaisia unelmia ja ripaus tarunhohtoa löytyy Helvien mallistosta. Nämä luonnonkuiduista valmistetut ihanan värikkäät vaatteet ja asusteet suunnitellaan, värjätään ja ommellaan Suomessa, omalla ompelimolla Jyväskylässä.
Pellavaiset huivit, ponchot, mekot, housut ja paidat sekä villakankaiset viitat, huput ja huivit. Helvien suunnittelun inspiraationa ovat luonto, historia ja perinteet.

helvie.fi

Helakka
Kun särkynyt kauneus ja ajan patina muotoutuvat uudeksi, syntyy ainutlaatuinen Helakka-koru. Vuodesta 2007 kotimainen Helakka on valmistanut koruja, jotka ovat visuaalisesti lumoavia ja syvällisesti merkityksellisiä. Valikoimista löydät särkyneestä lasista ja unohdetuista pöytähopeista valmistetut korut sekä ylijäämähelmistä ja -kivistä valmistetut avainnauhat.

helakka.fi

Muinaismuijat
Muinaismuijien työpajassa ahertaa kolme kädentaitajaa, joiden käsissä syntyy uniikkeja koruja ja esineitä luonnon materiaaleista. Erilaisilla tekniikoilla valmistettuja tuotteita tehdään hevosen jouhista, puusta, lampaan villasta ja erilaisista kierrätetyistä materiaaleista.

instagram.com/muinais_muijat

instagram.com/jouhikoruja_katrivaananen

Kirsin Työpaja
Suomalaisesta 100 % villasta Tampereella käsin huovutetut saunahatut, mukavan värikkäät ja hengittävät huovutetut tossut sekä lämpöä eristävät villaiset tölkkicoolerit.

facebook.com/TmiKirsintyopaja

Tuuni Turula Design
Uniikkeja, kierrätetystä kuparista käsityönä valmistettuja koruja.

tuuniturula.fi

Royal Elven Creation
Innostusta Royal Elven Creationin koruihin ja tuotteisiin on saatu luonnosta, fantasiasta ja folkloresta. Royal Elven Creation tuo esille luonnon kauneuden karuistakin asioista ja tuo fantasian tuntua myös arkeen.

instagram.com/royalelvencreation

Luonnontuotteet ja kosmetiikka

MagaLacrima
MagaLacrima valmistaa käsityönä erilaisia luonnosta ja suomalaisesta uskomus- ja kansanperinteestä sekä magiasta innoituksensa saaneita yrttituotteita, suitsukkeita, kynttilöitä, saippuoita, luutuotteita ja koruja. MagaLacriman tuotteet ovat uniikkeja yksittäiskappaleita tai muutaman kappaleen sarjoja, joissa kaikissa näkyy käsillä tekemisen jälki. Mukana on myös ripaus taikaa ja luonnon magiaa!

holvi.com/shop/magalacrima

Elämänpuu
Elämänpuu valmistaa luonnonmukaisia ja ekologisesti kestäviä saippuoita, salvoja ja muita kosmetiikkatuotteita sekä käsinvalettuja kynttilöitä.

elamanpuu.shop

Käreitär
Pohjanmaalta Birckalaan saapuva Käreitär tuo mukanaan muinaisajan ja mytologian inspiroimia käsintehtyjä tuotteita. Käreittären teltalta löytyy esimerkiksi viikinkiaikaisin kuvioin koristeltuja kuksia, mehiläisvahakynttilöitä, suitsukkeita, yrttiteetä ja mausteyrttejä. Valikoimasta löytyy myös teemaan liittyvää kirjallisuutta ja tarotkortteja.

kareitar.fi

Sammalmamma
Kotimaisuus, puhtaat laadukkaat raaka-aineet omilta mehiläistarhoilta yhdistettynä rakkauteen marja- ja sienimetsien antimiin toimivat innoituksen lähteinä. Suomalainen luonto koivun mahloineen ja pakurikääpineen, kuusen pihkoineen ja katajanmarjoineen ovat arvokas raaka-aineiden lähde käsin valmistetulle luonnonkosmetiikalle. Sammalmamman mehiläisten aarteita (hunaja, mehiläisvaha, siitepöly, perga, propolis ja mehiläismyrkky) on käytetty kaikissa tuotteissa.

sammalmamma.fi

Kodintarvikkeet ja koriste-esineet

Birgitan Paja
Hymyä huulille tuovia töitä viikinkiteltasta, mm. keramiikkaa, saunatonttuja, amppeleita, vateja ja kulhoja.

birgitanpaja.net

Sepän Galleria
50 vuotta yhtäjaksoisesti toiminut perheyritys Sepän Galleria myy puna-mustasavesta tehtyjä saviastioita ja käsintehtyjä tervakynttilöitä.

sepan-galleria.fi

Ahjon Akka
Taitotakomo Ahjon Akka Porista takoo perinteitä kunnioittaen niin tilaustöitä kuin omaa mallistoaankin käyttö- ja koriste-esineitä.

ahjonakka.fi

Kartanon Verstas
Kartanon verstaalta löytyy perinteisiä puusepän tekemiä käyttöesineitä ja mehiläisvahapohjaisia suojavahoja puulle, nahalle ja kankaille. Lisäksi verstaan valikoimiin kuuluu markkinoilla suureen suosioon nousseet käsin puulle painetut, historiasta ammentavat meemitaulut. Kartanon Verstaan tuotteet valmistetaan käsin idyllisissä maisemissa Keravan kartanolla.

Viinikan Tähti
Viinikan Tähti on tamperelainen perheyritys, joka valmistaa ja maahantuo käsintehtyjä historiallisia sementtilaattoja.

viinikantahti.com

Lapsille

Torkel Design
Vanhan ajan pulmapelit ja turvalliset puuaseet lapsille. Puiset ruokailuvälineet historiallisista lautasista lusikoihin.

torkel.fi

Puupiippola
Puupiippola valmistaa erilaisia kestäviä puuleluja ja tuotteita yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella.

instagram.com/puupiippola

Luova Maa
Ajelutusta ja talutusratsastusta markkinhumuun tottuneilla gotlannin russ- poneilla iloisen huoltojoukon avustuksella.

facebook.com/luovamaa

Artesaanipaja Taiga
Artesaanipaja Taiga valmistaa lapsille vanhanajan leluja pehmeistä materiaaleista sekä pussukoita ja säilyttimiä kotiin ja päivittäiseen käyttöön. Myynnissä myös itse suunniteltuja koruja luonnonmateriaaleista aikuisille ja nuorille.

Yhteistyökumppanit

Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry 

Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry on rautakauden historian harrastajien yhdistys, joka on perehtynyt tuhannen vuoden takaiseen elämään monin tavoin. Yhdistys rakentaa Reipin alueelle viikinkiaikaista muinaiskylää.  Yhdistyksen käsityön harrastajat ovat perehtyneet rautakauden ajan käsityötekniikoihin.  Birckalan Kaarti on yhdistyksen taistelujaosto. Yhdistyksen historian elävöittävät ja Birckalan Kaarti ovat mukana historiatapahtumissa eri puolella Suomea, erityisesti Rautakauden Birckalassa.

www.birckalaiset.org 

Pirkkalankylän kyläyhdistys

Pirkkalankylän kyläyhdistyksen tarkoituksena on edistää kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta sekä toimia asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana, parantaa toimeentulomahdollisuuksien yleisiä edellytyksiä, edistää asukkaiden viihtyvyyttä, harrastus- ja kulttuuritoimintaa ja yhteistyötä, sekä edistää palveluiden säilymistä alueella.

www.pirkkalankylankylayhdistys.fi

Valmennuskeskus Kipinä, Pirkanmaan Hyvinvointialue

Valmennuskeskus Kipinästä löytyy mm. kädentaito-, ompelu-, puutyö- sekä teknisen kuljetuspalvelun pajat. Työpajoilla valmistetaan erilaisia kodintekstiilejä, sisustustuotteita ja asusteita sekä myyntiin että tilauksesta. Lisäksi valmennuskeskus osallistuu työpanoksellaan erilaisten tapahtumien järjestelyihin ja talkoisiin. Työ- ja yksilövalmennuksen tavoitteena työpajoilla on vahvistaa valmentautujien hyvinvointia, tunnistaa osaamista sekä valmentaa kohti koulutusta ja työtä. Valmennuskeskus Kipinä tuottaa kuntouttavan työtoiminnan palveluja Pirkkalassa.

www.pirha.fi

Yhteystiedot

Peik Erhola 
kulttuurituottaja 
Pirkkalan kunta 
p. 0401335773 
etunimi.sukunimi@pirkkala.fi